NL Sporter in 2020: alle hens aan dek tijdens hectisch jaar

Wat een bizar jaar hebben we achter de rug. De wereld stond (en staat nog steeds) op zijn kop en een enorme hoeveelheid mensen is wereldwijd hard getroffen door het coronavirus. Laten we hopen dat we deze pandemie snel onder controle krijgen, zodat zoveel mogelijk extra leed kan worden voorkomen.

Net zoals in verschillende andere sectoren heeft de sport de nodige klappen gekregen. Van niet meer mogen/kunnen trainen en wedstrijden spelen, gedwongen ontslagen, salarisreducties en inkomensverlies door het wegvallen van wedstrijden en sponsoren, tot het uitstellen van de Olympische en Paralympische Spelen. Iedere topsporter is geraakt in zijn of haar mogelijkheden. Dat heeft er bij NL Sporter toe geleid dat we in 2020 een record aantal hulpvragen binnen kregen (circa 25% meer dan in 2019). We hielpen topsporters in het buitenland die ineens werden ontslagen, boden een luisterend oor voor topsporters die het mentaal lastig hadden, zorgden voor input voor een financiële regeling voor topsporters die hard worden getroffen en gaven input op nieuw te ontwikkelen beleid. Ook de zaak van Femke Heemskerk en de KNZB laat zien wat de negatieve effecten van het coronavirus op de sport kunnen zijn.

Maar het coronavirus was niet het enige hoofdpijndossier in 2020. De gebeurtenissen in het turnen raakten ons allemaal ook diep. Het is belangrijk om alle verhalen te horen en de sporters te ondersteunen in het vinden van oplossingen, zodat dit in de toekomst echt veel beter geregeld is. We zijn erg benieuwd naar de uitkomsten van het lopende onderzoek. De onderste steen dient boven te komen. Er moet in plaats van over de sporters gesproken te worden, samen nieuw beleid ontwikkeld worden.

Dat geldt overigens niet alleen voor de turnbond. Het wordt tijd dat alle bonden in Nederland serieus aan de slag gaan met het ontwikkelen van een professionele atletenvertegenwoordiging. Wij maken ons sterk voor de aanpassing van de code Goed Sportbestuur en de Minimale Kwaliteitseisen van NOC*NSF, maar ook voor het opleiden van topsporters met een rol als atletenvertegenwoordiger. Het vrijblijvende karakter moet ervan af. Er moeten nu stappen worden gezet, zodat bonden en topsporters meer en beter samenwerken. Dit is essentieel voor het optimaal benutten van de kansen die er voor topsport liggen.

Daarnaast besteden we veel aandacht aan Rule 40 en Rule 50 van het IOC. Het is ontoelaatbaar dat een organisatie als het IOC regels opstelt die in strijd zijn met nationale en internationale wetgeving/verdragen. Hier moet echt verandering in komen. Wereldwijd zien we gelukkig dat steeds meer atleten zich organiseren en protesteren tegen de monopoliepositie en dito houding van organisaties als het IOC. Dit is ook echt noodzakelijk als we vanuit de atleten zelf veranderingen willen bewerkstelligen. Dat dit succes oplevert zien we terug in de strijd van Mark Tuitert en Niels Kerstholt tegen de machtspositie van de SU. Ze zijn terecht in het gelijkgesteld door de Europese Commissie!

Laten we er weer een strijdbaar jaar van maken: samen strijden we tegen het coronavirus, tegen (machts)misbruik, voor eerlijke kansen en vrijheid voor sporters van alle niveaus, om op het speelveld weer met elkaar de competitie aan te kunnen gaan.

Previous
Previous

Anicka van Emden en Douwe de Vries in bestuur NL Sporter

Next
Next

Coronacrisis: wat kan NL Sporter voor je doen?